Onderbouw, afdelingsleider Stefan Stad

In het vwo-onderbouwdomein van het Montaigne Lyceum zitten gemotiveerde leerlingen, die van de basisschool een havo/vwo- of een vwo-advies hebben gekregen en tot een flinke inzet bereid en in staat zijn. De vwo-afdeling telt van klas één tot en met klas drie ongeveer 150 leerlingen, wat neerkomt op twee klassen van ongeveer 28 leerling per leerjaar. Het team is verticaal ingedeeld, zodat de leerlingen gedurende de hele onderbouw dezelfde teamleider en (grotendeels) dezelfde docenten hebben. De docenten kennen de leerlingen door en door en ouders weten bij wie ze terecht kunnen.

Het onderwijs in de vwo-onderbouw is uitdagend. De docenten bepalen de richtlijnen en maken studiewijzers per periode. Van de leerlingen verwachten wij dat zij initiatief en zelfstandigheid tonen, zowel tijdens de instructie-uren als in het leerdomein. Zo mogen de leerlingen lesideeën aandragen of zelf een keer lesgeven. Het domein leent zich bij uitstek voor differentiatie. We geven verschillende workshops waar kinderen die daar behoefte aan hebben zich voor kunnen intekenen.

Het goed kunnen plannen geeft zelfvertrouwen. Tijdens de mentoruren helpen wij leerlingen die het plannen van hun werk lastig vinden. Er is een onderwijsassistent die kinderen individueel helpt. Door onze manier van lesgeven ontwikkelen leerlingen deze vaardigheid gaandeweg.

Extra activiteiten in de onderbouw

Brugklaskamp, Lego League, debat in de raadszaal van de gemeente Pijnacker, uitstapje naar de tweede kamer en diverse museumbezoeken zijn typerend voor de onderbouwafdeling van het vwo. In het vwo-programma hebben wij verder in het kader van Cambridge Engels altijd een korte talenreis naar Engeland opgenomen (we gaan naar York of Oxford).

Aan het eind van de onderbouw kiezen de leerlingen op grond van hun aanleg en belangstelling een profiel. Ze kunnen kiezen voor:

•           Cultuur en maatschappij

•           Economie en maatschappij