Bovenbouw, afdelingsleider Michel Zorge

De bovenbouw van het vwo heeft een eigen leerdomein. Voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en natuur, leven en technologie (NLT) maken we gebruik van ons goed geoutilleerde laboratorium. De kunstvakken vinden plaats in het atelier, dat in de loop van het schooljaar steeds kleurrijker wordt door alle creatieve werken van de leerlingen die het lokaal verfraaien.

Wij vinden het belangrijk dat we zelfstandige leerlingen afleveren. Daarom laten we leerlingen die dat aankunnen in de bovenbouw weer verder groeien in zelfstandigheid. Sommige leerlingen zijn daarin verder dan andere. Dat betekent dat we vanuit een goede observatie daarvoor maatwerk leveren. Er zijn ook leerlingen die meer aankunnen, zij worden uitgedaagd met extra activiteiten of opdrachten. We hebben studiewijzerboekjes en plankaarten die leerlingen als hulpmiddel gebruiken.

Examendossier

In de bovenbouw tellen alle behaalde cijfers mee voor het uiteindelijke schoolexamencijfer. Die cijfers in de bovenbouw komen tot stand volgens afspraken die wij hebben beschreven in het PTA. Dit is een document dat u hiernaast kunt downloaden, samen met het examenreglement. Het PTA geeft de leerling en u informatie over toetsen, cijfers en normeringen. U kunt de overgangsnormen hierin terugvinden en ook de afspraken over het inhalen van toetsen. Alle in de bovenbouw behaalde cijfers tellen mee voor het uiteindelijke schoolexamencijfer.

Maatschappelijke stages

Passend bij onze filosofie ‘Leren van jezelf, leren van elkaar, leren in de wereld’ lopen leerlingen in de vierde klas maatschappelijke stages. Met deze stages stimuleren wij leerlingen maatschappelijk actief te worden. Zij ontdekken vaak hoe leuk het is om je voor anderen in te zetten en het helpt hen bovendien richting kiezen.

Extra activiteiten in de bovenbouw

De bovenbouwleerlingen die deel uitmaken van de debatclub doen jaarlijks mee aan diverse toernooiern zoals het Nederlands Kampioensschap debatteren en het Lagerhuis. Alle leerlingen met wiskunde in hun pakket strijden tijdens de jaarlijkse wiskundedag om mooie prijzen. Ook de sportievelingen laten van zich horen. Gedurende het jaar zijn er diverse sporttoornooien waar het Montaigne Lyceum geregeld hoge ogen gooit.