Montaigne-leerling naar klimaattop

6 september 2019

Op 21 september vindt in New York de Jeugd Klimaattop van de Verenigde Naties plaats. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en de Nationale Jeugd Raad (NJR) hebben in de zomervakantie scholieren uitgenodigd een filmpje in te sturen wanneer zij zouden willen deelnemen als scholierenvertegenwoordiger aan deze Klimaattop.

Veel scholieren hebben aan de oproep gehoord gegeven en een filmpje ingestuurd. Ook Sara Langeveld, leerling van het Montaigne Lyceum. Na de selectie werd Sara uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie van BZ. En jawel: Sara werd uitgekozen mee te gaan.

Op vrijdag 20 september zal Sara, onder begeleiding van BZ, naar New York vliegen om deel te nemen aan de Youth Climate-summit op zaterdag 21 september. Samen met een Jeugdvertegenwoordiger vanuit de NJR zal zij Nederland bij die top vertegenwoordigen. Sara is officieel lid van de Nederlandse delegatie onder leiding van premier Mark Rutte. In de dagen erna zal ze meelopen met diverse Nederlandse VN-medemerkers en medewerkers van Buitenlandse Zaken. Ook zal ze een dag met minister Sigrid Kaag meelopen.

In de weken  voor haar vertrek zal Sara een aantal keer naar het ministerie gaan om voorbereid te worden op haar trip. Zo zal zij onder andere social-mediatraining krijgen.

Het klimaat en alles wat daarmee samenhangt is zeer actueel. Het Montaigne Lyceum is dan ook enorm trots dat Sara de Nederlandse scholieren en ook een klein beetje onze school, mag vertegenwoordigen op deze klimaattop.

Op school wil Sara zich ook terdege voorbereiden met behulp van de leerlingen. Daarvoor heeft zij een oproep gedaan aan alle leerlingen om zich aan te melden en na te denken wat er bijvoorbeeld gevraagd zou kunnen worden aan de bewindslieden, wat je goed vindt, of juist niet.

Meer informatie over de klimaattop is te vinden op https://www.un.org/en/climatechange/