Natuurlijk Montaigne!

Kiezen voor het Montaigne Lyceum

Het kiezen van een middelbare school is een belangrijke stap. Wij vinden dat het Montaigne Lyceum veel sterke punten heeft en zetten deze graag voor je op een rijtje. Zo wordt kiezen een stuk gemakkelijker. In het schooljaar 2021-2022 is in de brugklassen voor havo- en vwo-leerlingen voldoende plek voor alle aanmeldingen.

Werken in leerdomeinen bereidt je voor op de toekomst

Gewoon naar school kan altijd nog. Op het Montaigne Lyceum doen we het een beetje anders. Je zit niet uur na uur in een instructieles, maar de klassikale momenten worden afgewisseld met leerdomeinuren. In deze uren ben jij aan zet. Je kunt regelmatig zelf kiezen waar je aan wilt werken. Er is altijd een docent in de buurt die je kan helpen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je wat moet inhalen voor een vak en daarvoor aanwijzingen krijgt, maar als jij de stof goed snapt en de zaakjes op orde hebt, is er ruimte voor jouw eigen koers. Dit zelfstandig of samenwerken heeft veel voordelen. Het is een stuk minder saai en we horen van onze oud-leerlingen dat het een goede voorbereiding is voor je vervolgstudie op het mbo, hbo en wo.

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Kijk hier voor een rondleiding in een leerdomein.

Onze leerlingen behalen goede resultaten

Onze resultaten zijn goed en onze leerlingen doen het uitstekend. Dat vindt de onderwijsinspectie ook. Informatie over onze schoolresultaten staat op de website van de onderwijsinspectie en op Vensters Voor Verantwoording. Iedereen wil graag succesvol zijn en daar ondersteunen we je graag bij.

Onze school is veilig

Het Montaigne Lyceum is een veilige school. Het is belangrijk om gewoon jezelf te kunnen zijn. We horen van onze leerlingen en ouders dat ze dit een supersterk punt van de school vinden en dat we dat nog te weinig vertellen aan anderen! Daarom bij deze: wij willen dat alle leerlingen zich prettig voelen op school en daar werken we samen hard aan. Soms onzichtbaar en soms zichtbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld goede afspraken en verwachten we van alle leerlingen en medewerkers (en bezoekers natuurlijk) dat ze zich daaraan houden. Deze afspraken gelden ook voor digitale contacten.

In de onderbouw zijn er geen tussenuren

Als de docent ziek is, zorgen wij altijd voor vervanging, tenzij het gaat om het eerste of laatste uur van de dag. Je kunt immers altijd aan de slag aan de hand van je studiewijzer.

Wij bieden verbreding én verdieping

Het werken in domeinen is heel geschikt voor het werken op verschillende niveaus. Onze studiewijzers bieden daarom ook verrijkende opdrachten of je kunt met een eigen project aan de slag in de bovenbouw. We passen als het mogelijk en haalbaar is ons programma graag aan aan jouw ambities, Voorbeelden daarvan zijn het meedoen aan de Pre-University-cursus van de universiteit Leiden in of het samen maken van een aangepast programma voor topsporters.

Wij ondersteunen jouw talent

Wil je je talenten ontwikkelen en lukt dat niet allemaal in de lessen? Met onze masterclasses kun je buiten schooltijd meedoen aan sport, kunst, theater, muziek, programmeren en techniekprojecten. Je maakt de mooiste dingen (mee). Voorts hebben we voor alle leerlingen die dat willen een schoolband, een debatclub, een leerlingenraad, een theatergroep en nog veel meer.

Je kunt relatief gemakkelijk overstappen naar een andere opleiding

Op het Montaigne Lyceum hoef je niet direct van school wanneer je overstapt naar een andere afdeling. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig overstappen van de havo naar het vwo, bijvoorbeeld wanneer je na het behalen van de havodiploma door wilt gaan voor het vwo-diploma. En ook tussendoor stappen leerlingen over, bijvoorbeeld van de havo naar de mavo of andersom. Natuurlijk hebben de docenten daar het laatste woord over, maar als je dat wilt en je daarvoor inspant, kan het altijd besproken worden. Een groot voordeel is, dat je je vrienden kunt behouden, want je zit immers nog steeds op dezelfde school.

Je staat er niet alleen voor: persoonlijke zorg

Op het Montaigne Lyceum sta je er eigenlijk nooit alleen voor. Mentoren, afdelingsleiders en decanen zorgen voor een persoonlijke begeleiding. Indien nodig kan de zorgcoördinator jou en je ouders ook specifieke hulp bieden.  En ook bij onze anti-pestcoordinator kun je terecht als je dat nodig vindt. Zo kunnen we kleine zaken direct aanpakken en houden we de sfeer goed.