Masterclasses op het Montaigne Lyceum

Voor gemotiveerde en getalenteerde leerlingen die graag hun talenten verder willen ontplooien bieden wij masterclasses aan. De masterclasses zijn het aankomende jaar bedoeld voor de brugklassers. Weten waaruit je kunt kiezen? 

We zetten ze voor je op een rijtje.

 

Masterclass Warhammer

Warhammer is een tabletopspel, uitgebracht door Games Workshop. Dit strategische spel wordt gespeeld in een ‘fantasywereld’. De veldslagen worden op een speelveld uitgebeeld met miniaturen  uit plastic. De miniaturen worden in verschillende lagen geschilderd en voorzien van details. Hiervoor is veel geduld, een kritische blik en doorzettingsvermogen nodig. Bij wijze van aankleding wordt er op het speelveld ook gebruik gemaakt van terreinstukken. Dit kunnen modellen van bergen, rivieren, bomen of gebouwen zijn. Ook deze gaan we zelf maken.

Voor het spel vormen alle geschilderde miniaturen van alle masterclasses samen de legers. Hiermee kunnen eindeloos verschillende veldslagen op tactische manier worden gespeeld.


Masterclass creatief schrijven

In de Masterclass Creatief Schrijven gaan leerlingen onderzoeken door welke verhalen zij geraakt worden. Ze gaan allemaal een stuk voorlezen uit hun favoriete boek, een scène laten zien van hun favoriete film of luisteren naar de tekst van hun favoriete liedje. We gaan samen opzoek naar bronnen van inspiratie en ontdekken waar de leerlingen enthousiast van worden.

Vervolgens maken de leerlingen kennis met de verschillende ingrediënten van een verhaal. Ieder verhaal bestaat uit een aantal elementen zoals het plot, het conflict en de personages en hun ontwikkeling.

Daarna gaan we kijken naar het vertelperspectief, het gebruik van tegenwoordige of verleden tijd, flashback en flashforwards. We gaan samen een kort verhaal analyseren en komen langs al deze belangrijke kenmerken.

In het laatste deel van de cursus gaan we aan de hand van schrijfopdrachten werken aan een kort verhaal. De eigen creativiteit van de leerlingen vormt het materiaal waar we mee gaan werken. Een belangrijk onderdeel is het ‘voorlezen uit eigen werk’. De leerlingen gaan een scène uit hun verhaal in de klas voorlezen en krijgen daarna feedback van zowel de docent als de andere leerlingen. Aan het eind van de cursus hebben alle leerlingen een kort verhaal geschreven waar ze trots op kunnen zijn.

 

Masterclass muziek

De masterclass muziek is een algemeen muziekproject voor eersteklassers. Leerlingen met interesse en/of ambitie kunnen zich opgeven voor de wekelijkse muzieklessen. We hebben drie blokken van elk zes weken les. In het eerste blok zullen we vooral oriënterend te werk gaan en kunnen de leerlingen een keuze maken uit verschillende percussie instrumenten. In het tweede blok is er de mogelijkheid over te stappen naar een melodisch instrument. We gaan een bestaand lied instuderen en zullen vooral de nadruk leggen op samen muziek maken. Het derde blok gaan we de uitdaging aan om zelf een compositie te maken. Natuurlijk werken we naar optredens op open dag en Montaigne on Stage toe.

 

Masterclass theater

‘Theater’, ‘drama’ of ‘toneel’. Allemaal termen voor ‘doen alsof’. Wat is ‘doen alsof’ en wat heb je hiervoor nodig? Dat gaan alle deelnemers op speelse wijze ontdekken tijdens de masterclass theater. Theater kan iedereen iets leren: denk aan (non-) verbale uitdrukkingsvaardigheid, observeren, geven van feedback of respect voor de ander. We beginnen bij de basis: personages, situaties en hun handelen. Het is daarom niet nodig om enige ervaring  te hebben. Wel is het belangrijk om gemotiveerd aan de slag te gaan en gewoon te doen (alsof). De lessen worden gegeven door Shamal Binnendijk.

 

Masterclass kunst

In de eerste ronde gaan we schilderen. In 3 middagen leer je verschillende schilderstijlen. De andere 3 middagen vragen we een groot schilderij te ontwerpen. Dit schilderij krijgt een uniek plekje in de school. In de tweede ronde gaan we grafische technieken combineren met het werken in klei.

De grafische technieken, zeefdrukken en transfers maken, leren we bij het Grafisch Atelier in Den Haag. Daar gaan we met de tram naar toe. Met de resultaten van het Grafisch Atelier gaan we op school verder in klei. We maken klei voorwerpen waar we onze grafische transfers op gaan uitwerken. In de derde ronde gaan we experimenteren met bijzondere materialen, waaronder schuim. We gaan in verschillende stappen een eigen megabeeld van een mens in schuim maken.

Maar eerst gaan we kijken wat kunstenaars hebben gemaakt. Daarna gaan we ontwerpen/schetsen.De volgende stap is het maken van verschillende mallen waarin het schuim komt.In de laatste lessen worden de verschillende onderdelen in elkaar gezet. Alle beelden samen vormen dan een mooi gezelschap.

 

Masterclass programeren

Programmeren of coderen zo als het in de computerwereld wordt genoemd, is het schrijven van een stuk tekst dat vertaald wordt door de computer naar bepaalde werkzaamheden: bijvoorbeeld het aansturen van een robot, het meten van een temperatuur of een tekening laten maken door de computer. Eigenlijk zijn de mogelijkheden niet beperkt tot het klaslokaal.

In het eerste blok gaan we aan de slag met het programma Scratch. Misschien hebben de leerlingen hier al kennis mee gemaakt op de basisschool. Het programma biedt de mogelijkheid om visueel met blokjes te programmeren.

In het tweede blok gaan we hiermee verder en stappen we over op de code taal Python om de MicroBit (een kleine computer) aan te sturen. Verder gaan we Scratch gebruiken om met de Scratch Community wedstrijden aan te gaan of om je werkstuk wereldkundig te maken.

In blok 3 gaan we verder met toepassingen van de MicroBit en proberen we diverse gereedschappen uit die voorhanden zijn.

 

Masterclass Sport

Vind je 4 uur sporten in de week niet genoeg. Wil je nog meer sporten? Doe dan mee aan de masterclass of sports!! We gaan ons bezighouden met sporten die iets minder aandacht kunnen krijgen in de gewone gymlessen. In elke periode van de masterclass worden in principe twee verschillende sporten aangeboden. Vorige jaar heeft de masterclass bestaan uit : beachvolleybal, krav maga, cricket, klimmen en trampoline springen. Dit jaar gaan wij weer een dynamisch en gevarieerd programma samen te stellen.