Bring Your Own Device: een Chromebook in de brugklas

Iedere leerling is uniek en heeft een eigen leertempo en leerstijl. Op het Montaigne Lyceum gebruiken we daarom studiewijzers op maat, waarbinnen ruimte is voor extra uitleg en verdieping. Daar hoort ook reflectie bij op het eigen leerproces. Om goed op dit alles in te kunnen spelen, is het belangrijk dat er een rijke leeromgeving is.

In de onderbouw en op termijn ook in de bovenbouw hebben al onze leerlingen hun eigen device: een handzaam Chromebook. Daarnaast hebben ze ook gewoon hun schoolboeken en maken ze, indien relevant, aantekeningen op papier. Want wij zien het device als een middel en zo gebruiken we het ook.

De leerlingen gebruiken hun Chromebook onder andere om informatie op te zoeken, gebruik te maken van digitale leermiddelen, educatieve apps te ontdekken of gewoon aantekeningen te maken.

Bovendien krijgt elke leerling een digitaal portfolio. In Peppels, zoals dit portfolio heet, houden leerlingen hun ontwikkeling bij op de verschillende competenties en voeren hierover gesprekken met hun mentor en docent.

Wij hebben als school voor een Chromebook gekozen, omdat deze relatief laag in gewicht is, een lange accuduur heeft, gelijk opstart bij openen en in een lagere prijsklasse zit. Bovendien bieden ze met het Office 365 pakket een enorme opslagruimte in de Cloud. De leerlingen hebben dan gratis toegang tot email, Excel, PowerPoint, OneNote en OneDrive. Het gekozen Chromebook is bovendien voorzien van extra stootranden in een aansprekende kleur.

Het Montaigne Lyceum is in zee gegaan met het bedrijf Buyitdirect om een mooi device voor een scherpe prijs aan te kunnen bieden. De kosten voor het Chromebook bedragen ongeveer 350 euro (exclusief aanvullende verzekering, welke ook via Buyitdirect is af te sluiten).

Nadat een leerling definitief is aangenomen op het Montaigne Lyceum ontvangt hij of zij een informatiebrief over het ‘hoe en waar’ bestellen van het Chromebook.